OROMYOFUNCTIONELE THERAPIE (OMFT)

Oromyofunctionele therapie is een functionele therapie om een verstoord evenwicht tussen de spieren in en rond de mond te herstellen. Dit onevenwicht kan een anatomische of medische oorzaak hebben (vb. te kort tong-/lipriempje), maar kan evenzeer ontstaan door afwijkende mondgewoonten als duimzuigen, fopspeengebruik, mondademhaling of kaakklemmen. Mogelijke gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld articulatieproblemen (slissen, 'slappe' articulatie), speekselverlies, kaakgewrichtsklachten, het veroorzaken/in stand houden van een open beet of klachten gerelateerd aan mondademhaling.


Therapie gebeurt vaak na doorverwijzing van (of in samenwerking met) een tandarts of orthodontist, maar u kan ook zelf een eerste, verkennend consult boeken om te kijken of een begeleiding aangewezen is.

Bij peuters en kleuters wordt er voornamelijk gewerkt via de ouders. Dit omvat advies op maat omtrent preventie en aanpak van afwijkende mondgewoonten, gewoonteverandering en stimuleren van de mondmotoriek. Bij oudere kinderen en volwassenen vindt meestal een wekelijkse oefentherapie plaats.


Deze therapie wordt gegeven door een OMFT-specialist (certificaat basis- en verdiepingscursus OMFT bij KWeC, bijscholingen rond tongriemproblematiek, kauwproblematiek en temporomandibulaire disfunctie).


Wij organiseren op aanvraag informatiesessies over OMFT, afwijkende mondgewoonten en preventie van myofunctionele problemen bij jonge kinderen. Organisaties, scholen of hulpverleners kunnen ons hiervoor steeds contacteren via onderstaande gegevens.

Praktisch


Een eerste afspraak maken kan via mail: marijke@praktijkholven.be


Tijdens een eerste gesprek wordt de precieze hulpvraag besproken en kan indien nodig een onderzoek ingepland worden.

Een intakegesprek kost €35. Dit bedrag wordt niet vergoed door het ziekenfonds. Het RIZIV betaalt in bepaalde gevallen wél een deel van het onderzoek en de behandeling van myofunctionele problemen terug.


U vindt ons in de Dr. Van de Perrestraat 215 (grote glazen deur). Parkeren kan gratis langs de straat. Praktijk Holven bevindt zich op 1 km van het station van Geel en op 100m van bushalte ‘Gasstraat’.

Tarieven


De logopedisten van Praktijk Holven zijn niet geconventioneerd.


In onderstaande tabel vindt u de huidige tarieven terug betreffende patiënten die een terugbetaling via het RIZIV genieten. Voor mensen met een voorkeursregeling (verhoogde tegemoetkoming) wordt er wettelijk verplicht om het conventietarief toe te passen.