Spraak

Spraak


Logopedie kan helpen bij problemen met spreken. Het kan bijvoorbeeld gaan om:


  • Articulatieproblemen als lispelen, een klank niet kunnen uitspreken, binnensmonds spreken… (bij kinderen of volwassenen)
  • Een foutieve spreekademhaling hanteren
  • Onverstaanbaar spreken omwille van vereenvoudigingsprocessen in de spraak bij kinderen (klanken weglaten, verwisselen,…)
  • Motorische plannings- of coördinatieproblemen in de spraakTijdens een intake bespreken we uw hulpvraag en geven we adviezen. Soms is een onderzoek aangewezen. Nadien kan logopedische therapie ingepland worden.


Het RIZIV komt in sommige gevallen tussen in de kosten voor spraaktherapie. Of deze terugbetaling mogelijk is, hangt af van het soort spraakprobleem en het resultaat op de logopedische test. Om in aanmerking te kunnen komen voor deze terugbetaling doorloopt u volgende stappen:


1.

U haalt een voorschrift voor een spraak- en taalontwikkelingsonderzoek. Zowel de huisarts als artsen met bepaalde specialisaties (vb. NKO-arts of kinderarts) mogen dit voorschrijven.

2.

Wij nemen een logopedisch onderzoek af bij uw kind.

Nadien worden de resultaten met u besproken.

3.

U haalt een voorschrift voor logopedische therapie. Dit dient doorgaans door een arts-specialist voorgeschreven te worden die verbonden is aan een erkend revalidatiecentrum.

Alle informatie over bovenstaande procedure bespreken we tijdens een intakegesprek. Een intakegesprek kost €35 en wordt niet terugbetaald door de mutualiteit. Meer informatie over de tarieven vindt u op deze website.


Voor een eerste afspraak kan u best via email contact opnemen met een van de logopedisten.